Ahmad Yusof, Blogger, KL

15 Jan 2019

Kuala Lumpur adalah sebuah bandar besar dengan kepelbagaian yang luar biasa.

Ramai pelawat datang ke Kuala Lumpur cepat kehabisan idea apa yang boleh dilakukan di kota menarik ini. Ekspat yang bekerja sementara atau tinggal secara kekal di KL tidak memberi banyak pujian kecuali kepada adegan sosial dan makanan.

Kuala Lumpur Kota Menarik Pelancong dan Orang Tempatan

Kenyataannya ialah Kuala Lumpur adalah sebuah bandar besar dengan kepelbagaian yang luar biasa. Masalah utama adalah membelanjakan minimum untuk perjalanan di sekitar bandar besar. Selain berjalan kaki, bas Hop-on dan Hop-off adalah cara yang paling cekap dan merangkumi cara melihat kemuncak KL. Ini termasuk Menara Petronas, Menara KL, Chinatown berhampiran Kuil Sri Mahamariamman dan Aviary Burung KL. Tunggu antara bas boleh lebih lama daripada 20-30 minit bergantung pada lalu lintas, jadi bijak untuk menggabungkan bas dengan berjalan atau metro jika anda ingin melihat lebih banyak lokasi. Lebih baik naik sebelum 4 petang. Kebanyakan penduduk tempatan fasih berbahasa Inggeris dan juga Bahasa Malaysia dan mungkin juga bahasa ketiga atau keempat.

Kenyataannya ialah Kuala Lumpur adalah sebuah bandar besar dengan kepelbagaian yang menarik

Untuk hiburan malam, Skybar menawarkan minuman yang lebih mahal tetapi boleh menikmati kolam renang dalaman dan pemandangan Petronas Towers yang menakjubkan pada waktu petang. Bagi mereka yang ingin mencuba makanan tempatan, mereka boleh menemui harga rendah pada Jalan Alor berhampiran Changkat. Pengalaman makan di Kuala Lumpur menyediakan pilihan sajian dari seluruh dunia – ia jarang sekali mencari pengalaman masakan asli dalam satu bandar. Sama ada kari, hummus, pasta, sashimi, atau nasi goreng tempatan, cuba pelbagai restoran dan gerai makanan untuk pengalaman makanan yang kaya.

Bagi mereka yang kurang berminat untuk makanan atau lokasi popular, bas dan kereta api adalah cara yang berkesan untuk mencapai bandar-bandar jiran dan, lebih jauh, hutan, pantai, dan dataran tinggi untuk pencinta alam.

PERTANYAAN